Share

De groot aangekondigde subsidiepot voor aanschaf elektrische auto is voor 2021 al leeg!

In de Staatscourant is vandaag aangekondigd dat het vanaf 30 oktober niet meer mogelijk is om subsidie voor aanschaf van een EV uit een volgend kalenderjaar naar voren te halen. Vanaf 1 november kan alleen nog subsidie worden aangevraagd voor overeenkomsten tot lease of koop die zijn gesloten in het kalenderjaar waarin de aanvraag wordt ingediend.

De subsidiepot voor de aankoop of privélease van een nieuwe elektrische auto is voor 2020 al een tijd leeg. Alle nieuwe aanvragen werden voor betaling doorgeschoven naar januari 2021. Aan die doorschuifregeling komt eind oktober een eind. De verwachting is dat het subsidiepotje voor 2021 tegen die tijd nagenoeg leeg is en op 4 januari geheel leeg zal zijn. Alle nieuwe aanvragen worden vanaf 1 november tot 1 januari 2021 geweigerd.

Alle subsidieverzoeken die reeds zijn ingediend, of worden ingediend voor 30 oktober, voor uitbetaling in januari 2021, worden nog wel behandeld. Wat niet wil zeggen dat ze ook worden toegekend; dat is afhankelijk van of er tot 30 oktober nog genoeg geld in de pot zit van het 2021-budget.

Nog vervelender is dat er heel volgend jaar geen subsidies kunnen worden toegekend. Particulieren die een elektrische auto willen aanschaffen en subsidie nodig hebben, zullen moeten wachten tot januari 2022.
BOVAG heeft vergeefs geprotesteerd tegen dit besluit. BOVAG-voorzitter Han ten Broeke: “We weten dat het EV-potje voor 2021 eind dit jaar al leeg is. Dus voor 2021 is er geen EV-subsidie beschikbaar. Terwijl 2021 het jaar van de doorbraak van de EV voor de particulier zou moeten worden. Dit jojobeleid is funest voor het consumentenvertrouwen. We zouden in de showroom auto’s moeten verkopen, en niet dit overheidsbeleid.”

Lees op de website van de Rijksoverheid de meest gestelde vragen over deze subsidieregeling:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/subsidieregeling-elektrische-personenautos-particulieren-sepp/veelgestelde-vragen
Share