Het persoonlijk inkomen van een zzp’er ligt gemiddeld ruim 10 procent lager dan dat van een werknemer.
Dat meldt CBS.
In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking werkzaam als zzp’er. Ruim 83 procent was werknemer, krap 5 procent was zelfstandige met personeel of meewerkend gezinslid. Met name het zzp-schap is de laatste jaren sterk toegenomen terwijl werken in loondienst afneemt. In vergelijking met een werknemer is het persoonlijk inkomen van een zzp’er lager.
In 2014 was het persoonlijk inkomen van mensen van wie het zzp-schap hun hoofdinkomen was 32 duizend euro per jaar. Voor een werknemer was dit 36 duizend euro. Voor voltijders was dit verschil zelfs nog groter; 37 duizend euro voor een voltijd zzp’er en 50 duizend euro voor een voltijd werknemer.
Werkuren bepalend
Het aantal werkuren bepaalt voor een groot deel de hoogte van het inkomen. Daarnaast spelen factoren als onderwijsniveau, ervaring en soort werk een rol. Zo bedroeg het inkomen van een 45-plusser, hoogopgeleid, voltijd werkend en zzp’er, 53 duizend euro. Dit is een derde minder dan 80 duizend euro aan inkomen van een vergelijkbare werknemer.
Kunstenaars lopen meest achter
Veel voorkomende beroepen bij zowel zzp’ers als werknemers in loondienst zijn winkelier of teamleider in de detailhandel. In deze beroepsgroep hebben zzp’ers 41 procent minder inkomen dan werknemers. Het grootste verschil is er in de beroepsgroep kunstenaars. Hier hebben zzp’ers 43 procent minder inkomen dan een werknemer in deze beroepsgroep. In de zakelijk dienstverlening hebben zzp’ers 12% minder inkomen,
Zzp-arts meer inkomen
Voor de meerderheid van de beroepsgroepen waarin zowel werknemers als zzp’ers werken, hebben werknemers meer inkomen dan zzp’ers. Er zijn echter ook beroepen waarin zzp’ers meer inkomen hebben. Zo is het inkomen van een arts die als zzp’er werkt 45 procent hoger dan bij een arts in loondienst. Bij bedrijfskundigen, een grote groep onder zzp’ers is dit 2 procent.
Bron: CBS
Recente reacties